Zoklet.net

Go Back   Zoklet.net > Technology > Technophiles and Technophiliacs

Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 05-06-2012, 12:31 AM
gadzooks gadzooks is offline
Count
 
Join Date: Aug 2009
Thanks: 417
Thanked 367 Times in 259 Posts
Confused My new external HDD has no power switch/button

I have like 5 other external HDDs and they all have some kind of power switch. This is totally new to me.

Does it just turn off when my computer is off?

I'm assuming, then, that it just remains on as long as my computer is on.
Reply With Quote
  #2  
Old 05-06-2012, 01:06 AM
LSA King's Avatar
LSA King LSA King is offline
Acolyte
 
Join Date: Jan 2009
Location: PNW
Thanks: 56
Thanked 706 Times in 493 Posts
Default Re: My new external HDD has no power switch/button

Huh, I come from the other side, kinda. No they don't just shut down when you turn off your computer, matter of fact mine is constantly running (probably why it's still kicking after 4 years and a 15 month tour in Iraq with all that sand and heat lol). It has its own separate power it gets from the wall outlet. The only thing the USB is there for is to connect it to the computer for actually transfer and use.

Does yours connect to the wall socket or get its power from the USB connector?

Does sound pretty nifty to have a little power switch although I'm a cheap bastard so I'd save the $20 and get the cheaper one lol.
__________________
http://www.whatreallyhappened.com
U.S. #1 Financier of Terrorism
Reply With Quote
  #3  
Old 05-06-2012, 01:11 AM
gadzooks gadzooks is offline
Count
 
Join Date: Aug 2009
Thanks: 417
Thanked 367 Times in 259 Posts
Default Re: My new external HDD has no power switch/button

Quote:
Originally Posted by LSA King View Post
Huh, I come from the other side, kinda. No they don't just shut down when you turn off your computer, matter of fact mine is constantly running (probably why it's still kicking after 4 years and a 15 month tour in Iraq with all that sand and heat lol). It has its own separate power it gets from the wall outlet. The only thing the USB is there for is to connect it to the computer for actually transfer and use.
Does switching it on and off damage it?

The reason I bought this one was to replace another that seems to be damaged. I kept the old on almost constantly. But I would turn it off whenever I would turn my computer off.

Quote:
Originally Posted by LSA King View Post
Does yours connect to the wall socket or get its power from the USB connector?
It has its own wall socket power source.

Quote:
Originally Posted by LSA King View Post
Does sound pretty nifty to have a little power switch although I'm a cheap bastard so I'd save the $20 and get the cheaper one lol.
I'm so used to this kind of external HDD that I didn't even know non-switch HD's existed. lol.
Reply With Quote
  #4  
Old 05-06-2012, 01:11 AM
mafiabro mafiabro is offline
Marquis
 
Join Date: Apr 2009
Location: where fun goes to die
Thanks: 418
Thanked 447 Times in 326 Posts
Send a message via AIM to mafiabro
Default Re: My new external HDD has no power switch/button

I got a (moderatly) expensive one and it powers off with the computer, even though it has a wall outlet. The only part that remains active is the screen because its that crap that the kindle has.
__________________
Reply With Quote
  #5  
Old 05-06-2012, 01:14 AM
gadzooks gadzooks is offline
Count
 
Join Date: Aug 2009
Thanks: 417
Thanked 367 Times in 259 Posts
Default Re: My new external HDD has no power switch/button

Quote:
Originally Posted by mafiabro View Post
I got a (moderatly) expensive one and it powers off with the computer, even though it has a wall outlet. The only part that remains active is the screen because its that crap that the kindle has.
Your external HDD has its own screen??

This is yet another thing I have never heard of.

Then again, I'm not all that computer savvy.
Reply With Quote
  #6  
Old 05-06-2012, 01:18 AM
mafiabro mafiabro is offline
Marquis
 
Join Date: Apr 2009
Location: where fun goes to die
Thanks: 418
Thanked 447 Times in 326 Posts
Send a message via AIM to mafiabro
Default Re: My new external HDD has no power switch/button

Quote:
Originally Posted by gadzooks View Post
Your external HDD has its own screen??
Yeah it says temp. and usage and other useless shit you'd never really need since the computer tells you that.
__________________
Reply With Quote
  #7  
Old 05-06-2012, 01:21 AM
gadzooks gadzooks is offline
Count
 
Join Date: Aug 2009
Thanks: 417
Thanked 367 Times in 259 Posts
Default Re: My new external HDD has no power switch/button

Quote:
Originally Posted by mafiabro View Post
Yeah it says temp. and usage and other useless shit you'd never really need since the computer tells you that.
Interesting... lol
Reply With Quote
  #8  
Old 05-06-2012, 01:24 AM
mafiabro mafiabro is offline
Marquis
 
Join Date: Apr 2009
Location: where fun goes to die
Thanks: 418
Thanked 447 Times in 326 Posts
Send a message via AIM to mafiabro
Default Re: My new external HDD has no power switch/button

Try to contain yourself.
__________________
Reply With Quote
  #9  
Old 05-06-2012, 01:37 AM
LSA King's Avatar
LSA King LSA King is offline
Acolyte
 
Join Date: Jan 2009
Location: PNW
Thanks: 56
Thanked 706 Times in 493 Posts
Default Re: My new external HDD has no power switch/button

Quote:
Originally Posted by mafiabro View Post
Yeah it says temp. and usage and other useless shit you'd never really need since the computer tells you that.

Oh you're a fancy little bitch aren't you lol


What I meant to say and forgot was that mine doesn't have a switch so powering down my PC does nothing to it. Unplugging it is its switch I guess but I've never had any problems given every goddamn summer when I run 2 AC's in the house power goes out abruptly nearly daily and so far no damage, same thing in the winter with the heaters. You'd think all my PC components would be traumatized and that I would stop making excuses and get a UPS, but here I am.
__________________
http://www.whatreallyhappened.com
U.S. #1 Financier of Terrorism
Reply With Quote
  #10  
Old 05-06-2012, 02:48 PM
STD STD is offline
Duke
 
Join Date: Aug 2011
Location: NSFW, Australia
Thanks: 1,502
Thanked 641 Times in 484 Posts
Default Re: My new external HDD has no power switch/button

eh i have a mac, a decade old, fuck yeah.

no contribution to this thread, yet, but we shall see <3
__________________
syphilis.stdx [at] gmail [dot] com
"Wow, STD has really gone off the deep end. He's like a one-man, polydrug, chronic toxicity study"
Reply With Quote
  #11  
Old 05-08-2012, 12:15 AM
matt23 matt23 is offline
Serf
 
Join Date: Apr 2012
Thanks: 1
Thanked 0 Times in 0 Posts
Default Re: My new external HDD has no power switch/button

Quote:
Originally Posted by gadzooks View Post
Does switching it on and off damage it?
Theoretically I guess if you turned it off a ton in the middle of accessing data off of it, it could get damaged. I would just "safety eject" it (like you do w/ a usb drive) then un plug from computer, then unplug from the wall. You should be all set.
Reply With Quote
  #12  
Old 05-16-2012, 06:38 AM
ShyStar ShyStar is offline
Knight
 
Join Date: Feb 2009
Thanks: 45
Thanked 54 Times in 43 Posts
Default Re: My new external HDD has no power switch/button

I have an external HDD (3.5" 'wall socket' type) that I bought in 2008 that doesn't have a power button/on-off switch...and the one I bought last year is pretty much the same.

I figured it was because of the 'eco' or 'green' hard drives - They turn themselves over to standby?? after a certain amount of inactivity.
Reply With Quote
  #13  
Old 05-16-2012, 06:50 AM
RepairGuy RepairGuy is offline
Serf
 
Join Date: Feb 2012
Thanks: 0
Thanked 3 Times in 3 Posts
Default Re: My new external HDD has no power switch/button

I know my seagate external will recognize when its plugged into a usb and turn on/off. I have never tried turning my computer off and seeing if it turns off, but who turns their computer off now a days anyway?
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Tags
external, hdd, power, switch or button

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Help Me: anyone good with phones/take apart a desire s to get to the power button reject Technophiles and Technophiliacs 3 02-21-2012 02:30 AM
broke the ZIF connector for my laptop's power button! help! NamelessNom4d Technophiles and Technophiliacs 10 09-23-2011 03:32 AM
Cunto just ordered an easy button with one button ZappaFan Bat Country 1 06-02-2011 09:59 PM
Lag switch Minority Deport Fragyard 6 01-23-2010 06:59 AM


All times are GMT. The time now is 08:18 AM.


Hot Topics
Join our Chatroom!
Users: 8
Messages/minute: 0
Topic: "Only rule: be nice or I'll cut your fucking face off, dumbshit"
Users: 27
Messages/minute: 1.6
Topic: "http://codelove.org :: Below is above in 2 codes 1 love. :: wh..."
Users: 18
Messages/minute: 5
Topic: "http://www.literotica...."
Advertisements
Your ad could go right HERE! Contact us!

Powered by vBulletin® Version 3.8.1
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.